Китай първи в света доби газ от ”запалим лед”

stat
19:50  |  19 май 2017 | По света / Редактор Димитър Михайлов /  
Метановите хидрати на морското дъно са огромен потенциален източник на енергия за човечеството Метановите хидрати на морското дъно са огромен потенциален източник на енергия за човечеството
Сн.: Shutterstock

Китайски специалисти обявиха, че за първи път в света са извлекли газ от подобен на лед материал под Южнокитайско море.
Той е определян като ключово гориво на бъдещето, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Властите обявиха постижението за голям пробив.

"Запалим лед" наричат метановите хидрати, които крият огромни резерви природен газ. Много държави като САЩ и Япония разработват технологии за тяхното усвояване, но то е изключително трудно.

Метановите хидрати са смесица от вода и газ. Те приличат на кристали, но на молекулярно ниво са метанови молекули, обвити от водни молекули. Образуват се при много ниска температура и високо налягане в седиментите под океанското дъно, както и под пермафроста. Въпреки ниските температури, те да запалими. Когато налягането бъде намалено, или температурата повишена, хидратите се разграждат на вода и метан. Един кубичен метър от съединението освобождава около 160 кубични метра газ.

Затова такова гориво е високоенергийно. Извличането му обаче е много трудно. Смята се, че метановите хидрати имат потенциал да станат революционен енергиен източник.

Големи депозити от тях има на практика под всички океани. Дори и китайското постижение да е пробив, този успех е само първа стъпка по един дълъг път, каза проф. Линга от сингапурския Национален университет.

За пръв път темпът на производство изглежда обещаващ. Търговски количества обаче реално могат да бъдат добити чак към 2025 година.

Според китайските медии са извлечени 16 000 кубични метра газ с голяма чистота дневно.

Последно в По света


”Святата” република на Радев

Президентът Радев продължава да бомбардира публиката с думи, които тя иска да чуе.