Китай подписа днес меморандум за популяризиране на инициативата "Един пояс, един път" с пет държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Споразумението беше сключено след среща на китайския президент Си Цзинпин с лидерите на Полша, Сърбия, Чехия, България, Словакия и други централно- и източноевропейски страни, участващи в икономически и търговски форум в източния китайски град Сучжоу.

"Рамката на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ, известна още като механизъм "16+1", създаде нова платформа, покриваща широк и многоизмерен спектър от сфери на сътрудничество", посочи Си Цзинпин.

"Китай очаква страните от ЦИЕ да участват в развиването на инициативата "Един пояс, един път", ще подкрепя интеграцията на Европа и ще подобрява всеобхватното китайско-европейско стратегическо партньорство", каза президентът.

Даниел Митов подписа меморандум за разбирателство с Китай

Меморандум за разбирателство между България и Китай беше подписан от външния министър Даниел Митов и колегата му Ван И в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Китайската народна република Си Дзинпин в Пекин, съобщиха от правителствената пресслужба.

България подкрепя инициативата за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път” в неговите две проекции – Икономическия пояс на пътя на коприната и Морския път на коприната на 21-ви век.

Целта на меморандума е съвместно да се развиват икономически проекти по пътя на коприната. Стратегическото географско положение на страната ни на границата между Европа и Азия й позволява да играе важна роля в изграждането на нови евразийски транспортни коридори.

Меморандумът ще помогне да се развиват различни политики в областта на търговията, земеделието, инвестициите, контактите между хората, връзките между местните власти.

България е готова да търси съвместно възможностите за синергия между „Един пояс, един път”, Инициативата 16+1 и новата платформа за свързаност ЕС-Китай.

Съвместно производство на кисело мляко и розово масло

В присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски български фирми подписаха договори за съвместно сътрудничество в областта на производството на кисело мляко и на розово масло.

"Лодис Инвест" /Лакрима/ и китайската компания от гр. Тиандзин подписаха рамков договор за създаване на завод за кисело мляко в града с българска закваска.

Друго заявено намерение от китайска страна, подписано в рамките на визитата, също е за производство на кисело мляко във вече готов завод в гр. Харбин.

"Aromatic Plant Garden Science-Tech Co" и "Калия Българска роза" ООД подписаха договор за учредяване на смесено дружество с цел инвестиции в областта на производството на розово масло и отглеждане на рози в България.

Азиатската компания възнамерява също да засажда български рози в Китай, на място с подходящи климатични условия, както и да създаде Институт на розата.