Телепортирането е било осъществено от китайска лаборатория към сателита Мициус, който орбитира на 500 км над Земята.

Квантовата телепортация се осъществява на принципа на квантовото залитане - тя не премества физически самия обект на разстояние. Вместо това информацията за дадена частица се прехвърля на друга точка в пространството - създавайки идентично копие на обекта.

Този ефект за пръв път бе тестван на дълги разстояния.

Успехът на китайските изследователи може да намери цял набор от приложения - включително създаването на квантов интернет, който да свързва различни части на света със скорост, която досега ни се е струвала невъзможна. Някои футуристи дори говорят за интернет, обхващащ цялата слънчева система.

Досега експериментите се провеждаха само за малки разстояния поради проблеми с връзките носители на информацията. Последните тестове обаче показаха, че учените могат да телепортират частици до спътник в Космоса, съобщава Independent, цитиран от NOVA.

Това вероятно ще бъде начинът, по който такава телепортация ще работи на практика - изпращане на предмети в пространството и връщането им обратно.

Телепортацията вече се извършва сравнително често на Земята, където учените могат незабавно да пренесат информация за фотоните на малки разстояния. Но новото изследване се стреми да направи този ефект по-полезен и за обикновените хора.