На 29 септември 2011 година от космодрума Дзиуцюен е изстреляна ракета, която носи на борда си едномодулната станция „Тиенгун 1”, или „Небесен дворец”.

Това е огромно постижение за китайската космическа програма, която е сред най-напредничавите и успешни в целия свят.

Ракетата-носител извежда на 360 километра над Земята станцията, която е с диаметър 10,4 метра и тегло 8,5 тона. Тя е оборудвана с модерни уреди и технологии, а целта е да бъдат тествани в реални космически условия.

„Небесният дворец” изпълнява успешно всички поставени задачи, до него лети и пилотирана мисия с китайски космонавти.

През март миналата година китайската информационна агенция „Синхуа” съобщи, че е изгубена връзката със станцията. Това означава, че наземният контрол не може да се осъществи контакт с навигационните й системи, за да овладее нейното движение в орбита.

Овладяването на Космоса е изключително техническо предизвикателство и не е прецедент учените да изгубят контрол върху апаратите около Земята. В момента станцията орбитира с висока скорост около нашата планета и постепенно се снижава към нея.

Обектът е неконтролируем и затова е трудно да се определи точната му траектория и предполагаемо място на падане. Приблизителните изчисления обаче показват, че през пролетта на 2018 г. „Небесен дворец” ще навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера.