Както е известно, Китай вече практически  е най-голямата световна икономика, ако се разглежда брутния продукт, а не този на глава от населението.

За производството на всички огромни обеми стоки, китайската икономика консумира невъобразими количества енергия, като най-голям дял от тази енергия се произвежда от въглища.

Китай разполага с огромни количества каменни въглища с много високо качество, като голяма част от тези въглища са (били) със сравнително лесен достъп и съответно ниска себестойност.

"Чудото на Китайския Дракон" се дължи в много голяма степен, освен на трудолюбието и, доскоро, ниската цена на работната ръка, така и най-вече на евтината енергия, добивана от тези въглища.

Достатъчно е да видим на графиката дяла на въглищата като енергиен източник за китайската икономика. (източник на данните - докладът на BP за 2016 година, графика OurFiniteWorld.com)

Както се вижда на графиката, Китай консумира огромни количества въглища и въпреки, че през последните 2-3 години дялът на този енергиен източник символично пада, той стои твърдо около и над 50 на сто. Заедно с другите невъзобновяеми източници - нефт и природен газ, делът на фосилните горива в енергийния баланс на "световната работилница" Китай, е около 90 на сто, а ако изключим водните електроцентрали, които реално са ВЕИ, количеството на "новите" ВЕИ е нищожно.

За сравнение, ето как изглеждат процентните дялове на енергийните източници в световен мащаб. (източник на данните - докладът на BP за 2016 година, графика OurFiniteWorld.com).

Както се вижда, гигантски дял, близък до 90 на сто от световната енергия продължава да се добива от фосилни (изкопаеми) горива.: нефт, петрол и нефтопродукти и въглища.
Що се отнася до замърсяването на атмосферата с вредни за човека емисии и прахови частици, безспорно въглищата са "първенец" в списъка на "злодеите".
Но и нефта, а и прословутият природен газ, въпреки, че безспорно са по-чисти в това отношение, отделят същите, сравними количества въглероден двуокис в атмосферата, както и нефтът и въглищата.

Може да се отбележи на графиката, че Китай полага усилия да намали емисиите си от въглища, но голяма част от въпросните въглища са заместени от други невъзобновяеми източници.

Европа за някого може да е център на цивилизацията, за друг - просто един по-голям азиатски полуостров в географско отношение. Европа се гордее с лидерските си позиции в преминаването на възобновяема енергия, но дали това е достатъчно?
Истината е, че за да бъдат произведени и слънчевите ни панели, и батериите на електромобилите ни (а тези неща почти сто процента са произведени физически в Китай, независимо от собственици или ноу-хау и интелектуална собственост), китайската икономика е изразходвала огромни количества руда, въглища, нефт, газ  и електрическа енергия, получена също предимно от газ и въглища.

Казано по друг начин, ние държим лъскавите смартфони, пътуваме в електромобили и се наслаждаваме на пейзажите с ширнали се слънчеви панели, но всичкият този технологичен блясък е произведен в метафоричния аналог на една старовремска ковачница, с много въглища, масла, мирис на дим, пушек, пламъци и прах.

Поради тази причина, нашите соларни панели и електромобилите са само капка в морето и наистина предстои да бъде извървян огромен път до постигането на по-сериозен дял в значимото увеличаване на енергията от  ВЕИ в световен мащаб, другото е самозаблуда.