"Китай питал ли ни е дали е добре да обезценява своята валута (което прави трудно за нашите компании да се конкурират), да облага с високи налози нашите стоки, влизащи в него, или да строи голям военен комплекс насред Южнокитайско море? Не мисля", заяви Тръмп в Туитър.

В петък той предприе необичаен ход, като разговаря по телефона с тайванската президентка Цай Ингвен, което предизвика китайски дипломатически протест срещу САЩ.

Новоизбраният американски вицепрезидент Майк Пенс се опита да омаловажи значението на разговора, като каза, че това е било проява на учтивост, а не действие, целящо да покаже промяна в политиката на САЩ към Китай.

Китайски медии допускат, че разговорът на Тръмп с тайванската президентка показва неопитността на новоизбрания американски президент във външната политика.

35% данък за компании, преместили производството си в чужбина

Също в Туитър Доналд Тръмп заплаши с големи налози американските компании, които са преместили дейността си в чужбина, но продават продуктите си в Северна и Южна Америка, предаде АП.

В няколко съобщения в Туитър Тръмп обеща данък от 35 процента върху стоките, продавани в САЩ, от компании, които са уволнили американски работници и строят заводи в друга държава.

В предизборната си кампания Тръмп обеща да помогне на американските работници, но също и да намали данъците за компаниите, припомня АП.