Според китайските вярвания настоящата Година на маймуната ще донесе известна дисхармония, особено в моретата, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Заради конфликта между Китай и съседни страни, свързан с териториалните претенции над Южнокитайско море, някои астролози предвиждат трудна година за региона.

Новата година обаче ще настъпи и с известна доза оптимизъм - под знака на маймуната ще бъде по-лесно да се разрешат подобни конфликтни ситуации.

Двойствеността е характерна за хората, родени в Година на маймуната - деветия знак от китайския зодиак. Маймуните са весели, енергични, уверени и гъвкави, но могат да бъдат и арогантни, коварни и неспокойни.

В сравнение с отиващата си Година на овцата - животно, смятано от повечето китайци за покорно и пасивно, маймуната е считана за преуспяващ зодиакален знак. Много родители в Китай планират да се сдобият с деца в Годината на маймуната.

Животните в китайския зодиак всяка година се свързват с опозицията между ин и ян и един от петте елемента - метал, огън, дърво, земя и вода. Според китайския лунен календар настоящата Година на маймуната ще бъде подвластна на огъня и метала. Тази комбинация вещае "международни конфликти и сблъсъци", според известния хонконгски астролог и специалист по фън шуй Реймънд Ло.

"Водата ян е мощна океанска вода с агресивна енергия. От тази гледна точка няма да е изненадващо, ако конфликтът около териториалните претенции над Южнокитайско море се задълбочи. Китай отдавна настоява, че владее почти цялото море, в това число и териториите, контролирани или оспорвани от други страни", казва Ло.

Въпреки това Годината на маймуната няма да е толкова бурна, колкото 2014 и 2015 г., тъй като металът може да се огъне под въздействието на огъня и по-лесно да се постигнат споразумения и намерят разрешения по спорни въпроси, допълва астрологът.

Подобни са прогнозите и на други видни астролози. "Хората, родени в годините на маймуната, змията, тигъра и прасето ще трябва да полагат повече грижи за себе си, да избягват лошото и да търсят доброто", съветва китайският астролог Сън Шаогуан.

Сред известните личности, родени в Година на маймуната, са Юлий Цезар, Леонардо да Винчи, Хари Труман, Елизабет Тейлър, Майкъл Дъглас и Даяна Рос.

Токсичен смог в Пекин

Фойерверките и бомбичките по случай Нова година по Лунния календар доведоха до образуването на токсичен смог в Пекин, предаде ТАСС, като се позова на Центъра за екологичен мониторинг на китайската столица.

В редица райони от града съдържанието на опасните за здравето твърди частици е достигнало 750 микрограма на кубичен метър - 30 пъти над равнището, препоръчано от Световната здравна организация.
Най-тежка е ситуацията в Южен Пекин.

Властите препоръчаха децата, възрастните и хората с респираторни заболявания да не излизат за дълго навън. Съдържащите се в смога частици могат да проникнат през белите дробове в организма и да се натрупват в него. В големи количества, те е възможно да причинят проблеми на сърдечно-съдовата система.