Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Нищо повече не мога да кажа от това, което беше публично оповестено от страна и на „ЧЕЗ Груп“, и на българската компания, която води тези разговори с „ЧЕЗ Груп“ и обсъждането на възможността българската държава да влезе в сделката по съответен начин.

Според мен тази истерия, която изкуствено беше създадена, целеше съвсем други неща. Много се надявам тези всички цели, които си бяха поставили някои хора, да не се реализират. Трябва да се прояви разум, хладнокръвие. Всички ние трябва да бъдем много отговорни, когато се говорят всякакви неща, свързани и с арбитражите, коментира Петкова.

„Още през 2003 г. тези електроразпределителните предприятия са преминали в частни ръце. Държавата няма как да стои зад тази сделка. Зад тази сделка стои чешката държава. Чешкото законодателство, разписва правилата, процедурите, по които тази сделка е проведена, финализирана и е достигнала до определен етап. Българската държава няма възможност да влияе на тази сделка. Всичко, което се опитва да се наложи към публичното пространство, са едни инсинуации“, поясни министърът.

На въпрос дали може да бъде прехвърлен дял на страната ни, Петкова коментира, че българското дружество е изразило съгласие държавата да влезе в сделката. „Българската компания даде своето съгласие. Оттук нататък продавачът е този, който трябва да каже своята дума. Чакаме анализите на чешката страна. Междувременно ние също правим такива анализи“, коментира министърът. По думите ѝ трябва да се направи много обстоен правен анализ, за да може да се защитят в максимална степен интересите на българската държава.

На въпрос какви са целите, които са поставили тези хора, Петкова коментира, че е настанала истерия как няма да се даде ЧЕЗ на Инерком и че няма да се допусне някой да влезе в дружеството.

„Сами разбирате, че това се е случило преди още 15 години, през 2003 г., когато електроразпределителните предприятия – всички електроразпределителни предприятия, които са били 7 на брой са приватизирани, 67% от тях са продадени, със специална стратегия, която е стратегия на тогавашното правителство, на тогавашния парламент - приета, одобрена, приоритет на правителството. Тези неща са се случили много назад във времето и изведнъж някой се опита да прехвърли върху настоящото правителство и ПП ГЕРБ някаква вина за приватизации в миналото. Нещо, за което ние нямаме никакво отношение. През далечната 2003 г. ПП ГЕРБ не е съществувала“, посочи министърът.

Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите коалиционни партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги ме задължава страшно много,  каза още министърът на енергетиката във връзка с отказа на премиера да приеме оставката ѝ.

"Приемам този отказ да бъде приета моята оставка като една много сериозна отговорност. Благодаря за подкрепата, която ми беше оказана и доверието, което ми беше дадено", каза Петкова

Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ "Белене", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която инспектира на място изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за централата.

В проверката участва и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

По мнението на енергийния министър, платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци за този проект задължават за него да бъде намерено най-доброто решение.

Петкова припомни взетото неотдавна решение на Народното събрание, съгласно което до края на юни трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. За изпълнение на тази задача в министерството вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса – НЕК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО. По думите на  Петкова, сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта, така че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър припомни, че преди дни Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта. Доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, установи проверката на място. 

Петкова припомни, че за тази задача НЕК е провела обществена поръчка, но, преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това наложи НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, констатира енергийният министър. Тя припомни, че през миналата седмица от Ижорските заводи са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.