Това каза новият стар енергиен министър Теменужка Петкова пред Канал 3.

Петкова коментира намерението на ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България. За него има интерес от български инвеститори.

Неотдавна пък лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ако партията й състави правителство ще се търсят пари за откупуване на ЧЕЗ и фирмата отново да стане държавна.

Освен това компанията е завела и съдебни дела за стотици милиони срещу българското правителство за неизпълнени ангажименти.

Чешката държава като собственик е взела решение да извърши такава продажба. По всяка вероятност ще имаме такъв дебат. Тази процедура, доколкото аз знам върви към нейното финализиране. Знам, че има участие от доста български компании, доста сериозен интерес към продажбата на ЧЕЗ, но разбира се ангажимент на продавача е да провери доколко надежден ще бъде купувачът“- поясни министърът.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров също смята, че ЧЕЗ трябва да бъде откупен от държавата, но не вярва това правителство да го направи.

Министър Петкова обясни, че когато се говори за това държавата да откупи ЧЕЗ трябва да е ясно, че това представлява един сериозен ресурс.

„Не трябва да забравяме и нещо друго и то е свързано с това, което предстои, да се извърши в електроенергийният сектор България, а именно пълната либерализация на енергийния пазар. Да не забравяме това, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол“, каза Петкова. По думите й всяко едно от тях ще трябва да се бори и конкурира с всички останали доставчици.

Тя поясни, че след либерализацията те ще получават такса пренос и такса достъп, но всичко останало по отношение на търговията с електрическата енергия ще бъде на пазарен принцип.

Относно слуховете за „Енерго-про“ и участието им в тази сделка Петкова каза, че това е в компетенцията на българските правораздавателни органи.