Това обяви депутатът от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия Делян Добрев пред Нова телевизия.

Вчера стана ясно, че чешката компания ЧЕЗ е продала активите си в България на "Инерком груп".

Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хиляди лева активи и 11 хиляди лева загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”, подчерта Добрев.

Той заяви, че няма идея дали връзките между потенциалните нови купувачи на ЧЕЗ и с енергийния министър, са истина.

Според някои медии енергийният министър Теменужка Петкова е била кума на Върбакова. От енергийното министерство са отрекли тази информация, но признали, че министърът се познава с бизнес дамата

Според Добрев не се вижда какъв опит имат новите купувачи на ЧЕЗ. Той подчерта, че това дали държавата ще се съгласи на сделката, зависи от КЗК и КЕВР.

Аз не мисля, че това е най-важното”, каза той за потенциалната връзка между купувачите и енергийния министър, добавяйки, че по-важното е дали новият купувач има въобще капацитета да управлява дружество като ЧЕЗ, тъй като това е „стратегически въпрос.

Вицепремиерът Валери Симеонов определи сделката за продажбата на ЧЕЗ като изненадваща.

"Нямам представа каква е тази фирма, не съм я чувал", коментира по адрес на купувача Симеонов пред журналисти в парламента. Това е пазар, колкото и крупна да е сделката, тя е между два търговски субекта, няма никакво основание държавата да се меси, каза вицепремиерът.

По думите му, ако фирмата има някакви дългове и закононарушения, ДАНС може да се намеси.

Симеонов посочи, че регулаторите са на ход, дотолкова доколкото трябва да издадат одобрение, но ако нямат основание, не могат да не одобрят сделката. Не може да се очаква държавата да се меси в такива частни сделки, по-скоро интересен е въпросът защо държавата няма никакви дялове в тези дружества и не може да влияе върху едни такива сделки, коментира Валери Симеонов.

По въпроса за това какво се разбраха бизнесът и държавата за поскъпването на тока, Добрев каза, че няма опасения за пазарни манипулации, тъй като има нова директива, която въвежда нови правила по въпроса. Тези промени ще бъдат въведени със същия законопроект, с който ще се разшири обхвата на продавачите на българската независима енергийна борса.

„Манипулациите на пазара и съмненията на бизнеса за такива бяха не по отношение на борсата, а по отношение на собствените платформи на дружествата и начина, по който една шепа търговци купуват енергията в България”, каза той.