Проводникът е откраднат от силов трансформатор до нулева шина в трафопост, обясниха още от енергодружеството, цитирани от "Фокус".

Кражбата е станала около 7 часа тази сутрин. Засегнати са блокове 21 и 23 на улиците „Шипченски проход”, „Калина Малина” и „Професор д-р Георги Павлов”. Живущите там са без електрозахранване.

От ЧЕЗ допълниха, че реално потребителите, захранвани от този трафопост, са без заземяване, поради което са изгорели и множество електроуреди и електромери.

Жителите на блок на 21 разбират за това по най-неприятния начин. Таблото с електромерите в един от входовете започва да гори.

„Събудихме се от неестествено пищене на уреди в апартамента. След което усетих миризмата от входа и отваряйки външната врата, видях много пушек”, разказа мъж от квартала пред bTV.

Реакцията на пожарната е бърза и огнеборците предотвратяват тежко произшествие. Въпреки това щетите нанесени след кражбата на кабела са за хиляди левове.

Екипи работят по възстановяване на електрозахранването и правят обход на засегнатите потребители за описване на нанесените щети, съобщиха от ЧЕЗ.

„Откраднат е 10 метра линейна дължина, по 1 кг на метър са 10 кг. Не знам колко е изкупната цена, но за десетки левове са откраднали, а са нанесли щети за хиляди. За мен това е човек, който разбира какво прави”, каза Йордан Тонев от ЧЕЗ-България.

Дружеството за пореден път призова компетентните органи да затегнат режима за изкупуване на скрап и да не допускат изкупуване на кабели и други инфраструктурни елементи.

"Очакваме компетентните власти да вземат адекватни мерки за защита на интересите на населението и съоръженията ни от непрекъснатите посегателства. Настояваме да се затегне режима на изкупуване на скрап и да не се допуска изкупуване на кабели и други инфраструктурни елементи", каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България" АД. 

През юни т.г. кражба на меден проводник остави без ток 19 блока в "Бъкстон", а електроуредите на стотици домакинства изгоряха.