Това обяви регионалният мениджър за ЧЕЗ България Карел Крал, цитиран от Инвестор.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че по нейна информация ЧЕЗ временно е спряла преговорите за продажбата на бизнеса си в България. Според нея обаче, ако продажбата се случи държавата ще има последна дума по сделката, тъй като компанията е част от националната сигурност на страната.

Крал потвърди днес, че разговорите продължават, но не уточни нито условията, нито цената, за която преговарят в централата, както и кои са потенциалните купувачи, с които се водят преговорите.

Регионалният мениджър на чешкото дружество призна, че са си поставили срок до края на септември, за да се уверят, че получените оферти за покупка са наистина сериозни. Този срок обаче може да бъде удължен в хода на разговорите, допълни още Крал.

Той беше категоричен, че в ЧЕЗ България са готови и на двата варианта - продажба или оставане в страната, и припомни, че процедурата беше стартирана след интерес от потенциални купувачи, а не по искане на компанията.

По неофициална информация офертите за активите на чешкото дружество у нас са пет. Един от сочените кандидати е "Енерго - Про", който е собственик на електроразпределителната мрежа в Източна България. От компанията нито потвърдиха, нито отрекоха слуховете.

Ако се стигне до споразумение, продажбата обаче ще трябва да бъде анализирана от Европейската комисия и от българската Комисия за енергийно и водно регулиране, обясниха от регулатора.

В края на миналата седмица в медиите излезе информация, че най-високата оферта е подадена от ТЕЦ Бобовдол, който е собственост на бизнесмена Христо Ковачки.