Такива опасения изрази председателят на Надзорния съвет на чешкия гигант Вацлав Пачес. Той заяви, че има информация за оказван натиск върху банките, за които изтече информация, че ще подкрепят "Инерком”, да не го правят. По думите му това може да попречи на компанията да плати сделката и всичко дотук да отиде напразно.

„Нямаме информация за оказван натиск върху банки и не можем да коментираме действия, които не са свързани с нас”, отговориха от "Инерком” пред bTV.

Запитани дали има оттегляне на финансиращи институции, които преди това са заявили, че ще финансират сделката, от "Инерком” казаха:

„Работим по финансирането и постигаме значителен напредък по структурирането му.” 

И заявиха още:

„Както вече многократно казахме, "Инерком" - България води преговори с няколко международни финансиращи институции и преговорите са в ход последните няколко месеца. Финансиращите институции, с които работим, изчакваха подписването на договора за покупко-продажба и наличието на финансовите резултати на 2017 г., за да могат да работят с най-новите данни и да преминат към следващият етап на финансирането”, посочиха още от фирмата на Гинка Върбакова.

Вацлав Пачев заяви още, че участие на българската държава в сделката за ЧЕЗ изглежда почти невъзможно без ангажименти по линия на арбитражното дело.

Междувременно вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че държавата се опитва да влезе със собственост в сделката с ЧЕЗ, за да може „поне частично да контролира ситуацията“. Той каза това в отговор на въпрос как правителството би гарантирало обществения интерес при продажбата на българските активи на компанията на „Инерком“, предаде БНР.

Дончев подчерта, че възможностите на държавата в тази насока са ограничени, но изтъкна, че общественият интерес се защитава и от контролните органи - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

ЧЕЗ: Петкова трябва да каже думата си за държавното участие