Неговата компания първоначално бе спрягана за почти сигурен купувач на бизнеса на конкурента си в България, но ЧЕЗ избра за купувач пазарджишката фирма "Инерком груп". Тя е еднолична собственост Гинка Върбакова. 

Активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

"Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова", каза Тесарж пред lidovky.cz, цитиран от economic.bg.

Тесарж, който е един от най-богатите чехи, се опита да купи българския бизнес на групата ЧЕЗ, но не успя. Той е убеден, че това се е случило, защото процедурата за подбор на купувач не е била прозрачна, пише Тесарж в писмо до чешкото дружество.

От сутринта изненадите си показват и политици от почти всички политически сили. Шефът на енергийната комисия от ГЕРБ Делян Добрев каза, че е помислил информацията за фалшива новина.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която приза, че е близка до семейната фирма, закупила ЧЕЗ, обяви, че ще подаде оставка. Чака се окончателното решение на премиера Борисов.

От БСП предложиха Борисов и Радев да се занимаят лично с продажбата на активите на ЧЕЗ.