Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, като близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.
Основна причина за аварията е човешкият фактор.

Повече от 116 000 души от местното население са евакуирани от зоната на бедствието. Според доклад на ООН за 1995 г. броят на пряко и косвено пострадалите от аварията в Чернобилската АЕЦ е 9 милиона души.

Вижте снимки >>

Около 0.1% от населението на земята е пряко засегнато и около 1% е косвено засегнато от аварията.

Над 600 000 запасняци, военни, и граждани са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички рискови проблеми (втори взрив, заразяването на река Припят, намаляване на радиоактивния прах и затварянето му в 30 километровата зона, ограничаването на риска радиацията да бъде разпространена от животни, изграждането на обходна стена, изграждането на саркофага и т.н.) в рисковата зона през първите 6 месеца.

От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст а 200 000 са обявени за инвалиди.

Уникален саркофаг покрива разрушения реактор


Ново защитно съоръжение бе монтирано миналата година над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от Чернобилската АЕЦ.  Този предпазен щит над авариралия реактор на Чернобилската АЕЦ е колосален проект, средства за който бяха осигурени от международната общност. Очаква се той да гарантира сигурността на обекта в близките 100 години.

Куполът представлява метален скелет с тегло 25 000 тона (36 000 тона с допълнителното оборудване), 108 метра висок и с дължина 162 метра.
 
Освен това куполът има специални конструкции, които ще улеснят бъдещите операции за разглобяване на стария съветски саркофаг над реактор номер 4 и обработката на радиоактивни отпадъци.

Чернобил - природен резерват

31 години по-късно Чернобил се е превърнал в рай за дивите животни, а природата в отцепената зона процъфтява, превръщайки се в същински природен резерват.

Забележителният обрат в района кара учените да смятат, че радиационното замърсяване не пречи на дивия свят да процъфтява. Явно за природата влиянието на човека е много по-вредно от радиацията.

Днес се наблюдава изобилие от различни видове елени, лосове и диви прасета, като броят им е приблизително същият като в 4 незасегнати от радиация природни резервата в района.

Популацията на вълци в отцепената зона на Чернобил е 7 пъти по-висока спрямо тази в природните резервати в региона, показват още данните на проучването.