От тези пунктове изтичал национален капитал в размер между 20 000 и 50 000 евро дневно, а държавният бюджет бил ощетяван от невнесени дължими налози.

Операцията по неутрализирането на мрежата за незаконни за онлайн залагания е проведена вчера в цялата страна. Служителите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”, заедно с регионалните структури на ГДБОП, инспектори на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите и НАП „атакували” едновременно 23 обекта в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и др.

Акцията е реализирана след няколкомесечното наблюдение, което установило, че чрез пунктовете за „черно тото” били осъществявани залагания към сайтове извън територията на България. Собствениците на нелегалните пунктове създавали акаунти в интернет сайтове, базирани извън територията на страната и в офшорни зони, чрез които осъществявали залагания на резултати от спортни срещи.

При операцията инспекторите от комисията по хазарта са съставили множество актове за незаконен хазарт, като предвидената санкция в Закана за хазарта е на стойност от 25 000 до 50 000 лв. за всеки акт. Иззели са над 30 компютърни конфигурации, чрез които са осъществявани незаконните залаганията, попълнени фишове от залаганията, програми за залагания и други документи, относими към проверката.

Спецполицаите заварили в нелегалните пунктове малолетни и непълнолетни лица, които също залагали.

Установено е, че в основата на създаването на мрежата от нелегални пунктове стои група от влиятелни бизнесмени, които организирали и контролирали незаконната дейност. Проведената операция пресича възможността за предстоящото откриване на нови нелегални пунктове и в много други градове на страната, заявиха от МВР.

Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в прокуратурата, която да повдигне обвинения за престъпления, свързани с финансовата и данъчната система, незаконен хазарт, нарушаване правата на интелектуалната собственост и пране на пари. 
Засега обаче не се съобщава за задържани.

Миналата пролет МВР разби друга схема за незаконни залагания при операция "Тотаджиите".

Последна актуализация в 17,30 ч.