Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че очаква до декември България и Румъния да определят позициите си по идеята за допълнително присъствие на НАТО в Черно море, предаде БТА.

"Бях против това да влизаме в договорки с Румъния и Турция по този въпрос. Продължавам да настоявам, ако се вземе такова решение, то да бъде на НАТО, а не на отделни страни от алианса и смятам, че това е справедливо", поясни той пред български журналисти в централата на пакта в Брюксел.

Това е въпрос, който се обсъжда от дълго време, все още няма окончателно решение, посочи Ненчев. Министърът съобщи, че е разговарял със своя румънски колега.

"Може би ще имаме обща позиция, предстои да се видим през декември, за да уточним позициите си по този въпрос. Чуха се днес гласове от редица министри, които изразиха своето безпокойство от случващото се в района на Черно море и изразиха желание за усилено присъствие, по-скоро под формата на тренировки и учения на НАТО", поясни Ненчев.

Той отбеляза, че в първата сесия от заседанието на министрите на отбраната от НАТО днес не се вземат решения. "Въпросът за Черноморския регион продължава да се уточнява, няма категорично решение", добави Ненчев.

Тойсъобщи, че България ще участва с до 400 души батальон в многонационалната бригада на НАТО в Румъния на ротационен принцип. Батальонът няма да бъде постоянно там, а ще участва в учения и подготовки, когато е необходимо, уточни Ненчев.

Министърът съобщи, че Великобритания проявява интерес към осигуряването на защитата на българското въздушно пространство. По неговите думи в тази част от алианса има нужда от подсилване на охраната.

"Продължаваме разговорите и с Полша, очакваме техните конкретни предложения и параметри вероятно съвсем скоро. В тази мисия няма нищо лошо. В България се създаде очакването, че правим това поради липса на способности, поради това, че сме изчерпали ресурсите на изтребителната авиация - това не отговаря на истината.

Това е мисия на НАТО, която се провежда в Румъния и други страни, би могло и в България. Можем да постигнем добри параметри с Полша и Великобритания“, коментира министърът.

Той съобщи, че България ще участва с една фрегата в новата операция на алианса в Средиземно море на ротационен принцип в рамките на един месец няколко пъти в годината.

В отговор на въпрос дали ще бъдат изпратени български военни в батальоните в прибалтийските държави и Полша Ненчев заяви, че към нас не е постъпило искане и не сме заявявали намерение за участие.