Ярослав Фалтинек, най-близкият партиен съратник на Бабиш, също беше разследван. Това съобщи пред журналисти в Прага говорителката на пражката прокуратура Щепанка Зеклова, цитирана от ТАСС и БТА.

"Поради избирането на Бабиш и Фалтинек за депутати в Долната камара на парламента, следствието срещу тях е прекратено, посочи тя. Полицията ще трябва отново да се обърне към парламента с искане двамата да бъдат лишени от депутатски имунитет."

През септември депутатите от предишния парламент преди разпускането му лишиха от имунитет двамата депутати, обвинени в организирането на схеми за незаконно присвояване чрез една от фирмите на Бабиш на 50 млн. крони (около 2 млн. евро) от фондовете на ЕС.

Двамата категорично отхвърлят обвинението, като го наричат "опит на политическите противници да дискредитират АНО в очите на избирателите".

Президентът Милош Земан също смята тези обвинения за политически мотивирани. Той нарече заведеното срещу двамата политици дело "политическа провокация".

На парламентарните избори, състояли се в петък и събота, АНО победи всички партии, като получи 29,64 на сто от гласовете на избирателите, в резултат на което ще разполага с 78 от общо 200 депутатски места в бъдещия парламент на Чехия.