Властите твърдят, че мярката позволява да се идентифицират семействата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Никой закон не позволява да се маркират хора по такъв начин", заяви адвокатката Зузана Кандилиота от чешката Лига за защита на правата на човека.

В Източна Европа тази процедура неизбежно напомня начина, по който нацистите са идентифицирали концлагеристите, отбелязва АФП.

Преди ден чешки полицаи са използвали маркери, с които са вписали номера върху кожата на 214 бежанци, повечето сирийци, които били задържани на границата във влакове от Австрия и Унгария. Това обаче не е бил изолиран случай.

Говорителката на чешкото вътрешно министерство Люси Новакова заяви, че този тип маркиране е въведен заради големия брой деца сред бежанците.

"Целта ни е децата да не се загубят", каза тя.

Говорителката на полицейския отдел за чужденците Катерина Рендлова също каза, че става дума за идентификация на семействата.

"Вписваме също кода на влака, в който пътуват, за да знаем в коя страна да ги върнем в случай на реадмисия", обясни тя.

За разлика от други европейски страни, чешките власти заявяват, че незаконните мигранти трябва да бъдат връщани в страната, през която са влезли в ЕС, позовавайки се на Дъблинския регламент, който позволява това.
Според допитване сред 1040 чехи през август, 93 процента от анкетираните смятат, че бежанците трябва да бъдат връщани в родните им страни.

Рендлова обясни, че бежанците "обикновено получават номера на листове хартия, но бързат да ги хвърлят".

"Те са приели маркирането, нямат проблем с него, знаят, че е в техен интерес", добави тя.

Юристите обаче не са на това мнение.

"Смятам, че приемат, защото си мислят, че полицаят има правото да го направи", каза Кандилиота.

"Знам, че положението е тежко, защото бежанците нямат документи за самоличност. От законова гледна точка обаче това не е правилно", каза пражкият юрист Марек Дуфек.

Съд за расистки графити в САЩ

Мъж бе осъден на една година затвор в САЩ за изрисуване на расистки графити по домовете на африкански бежанци, предаде Асошиейтед прес. 44-годишният Реймънд Стивънс от североизточния щат Ню Хемпшър се призна за виновен. Той можеше да бъде осъден на до 30 години.

Стивънс надраскал с неизтриваем черен маркер расистки коментари по домовете на четири бежански семейства от Африка, които живеели в неговия квартал, през 2011 и 2012 г.

"Върнете се във вашия ад и ни оставете на мира", гласяло едно от посланията.

Стивънс бил арестуван през октомври 2013 г. На следващия месец той се прострелял в главата при неуспешен опит за самоубийство.