Занапред ще се извършват проверки в 20 гранични пункта спрямо досегашните 14, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е разширение на вече прилагана мярка", посочи чешкият вътрешен министър Милан Хованец. Той подчерта, че това не е връщане на редовния граничен контрол.

Чехия е член на Шенгенското пространство за свободно придвижване в Европа, което е под натиск заради масовия мигрантски поток към Германия и други западноевропейски страни.

Прага обмисля да отмени движението на някои международни влакове, ако Австрия затвори границите си с другите си съседи, за да овладее потока на мигранти към Германия, добави вътрешният министър.

За разлика от съседките си Унгария и Австрия, страни като Чехия, Полша и Словакия са били ползвани транзитно от съвсем малък брой мигранти през последните месеци, отбелязва АФП.

По повод намерението на властите в Прага Чехия да възстанови граничния контрол, вътрешният министър на Австрия Йоана Микл-Лайтнер, предупреди, че всяко едно решение може да доведе "до ефекта на доминото".

Австрия се подготвя за различни сценарии, ако се наложи да взема самостоятелни решения, каза още тя. Ако Германия започне да връща обратно бежанците, Австрия ще бъде изправена пред невиждана по размери хуманитарна криза, според вътрешния министър.

Започва квотно разселване на мигранти в ЕС

Днес започва квотното разселване на мигранти в ЕС и първите, обхванати от схемата, ще бъдат 16 еритрейци, съобщи Европейската служба за външно действие.
Еритрейците досега се намират в Италия и предстои в петък да отпътуват за Швеция.

На пет места в Италия са разкрити т.нар. горещи точки, където експерти на европейската служба подпомагат местните власти при регистрацията на мигрантите и процедурите по тяхното разселване.

Според процедурите, на разселване подлежат регистрирани мигранти, които отговарят на изискванията за получаването на международна закрила в ЕС.

Разселените трябва предварително да бъдат уведомени къде ще бъдат преместени и да дадат своето съгласие.

ЕС прие решения за разселването на общо около 160 хиляди мигранти в следващите две години на квотен принцип. Чужденците, обхванати от схемата, са еритрейци и сирийци, пристигнали в Италия и Гърция.