ЕК: Часовници може да наваксат изоставането до Великден

stat
14:58  |  9 март 2018 | / Редактор Лилия Чалева /  
В момента часовниците в 25 страни изостават с 6 минути В момента часовниците в 25 страни изостават с 6 минути
Сн.: Shutterstock

Европейската комисия изрази днес очакването нарушената работа на часовниците на континента да се нормализира до Великден.
Тази година християните празнуват Възкресение в първите дни на април - на 1- ви е католическият, а на 7-и - православният.

Европейската комисия уточни, че засега се изяснява откъде да бъдат наваксани недостатъчните количества ток в европейската енергийна система. Говорител на институцията отбеляза, че досега подобно нещо не се е случвало.

Както вече ви съобщихме, честотата на тока в европейската мрежа се понижи от началото на януари и това доведе до изоставането на часовниците на милиони европейци.

Европейска асоциация на операторите на електропреносни мрежи посочи, че са засегнати 25 страни на континента.

Отклонението от обичайната за Европа честота на тока от 50 херца е причинено от недостатъчно снабдяване с енергия в района на Косово и Сърбия заради политическия спор между Прищина и Белград. Заради тези проблеми електрическите часовници изостават с около шест минути.
Последно в Спектър


Предстои пълна промяна в работата след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.