Малко преди 23 часа звездата грейна, а организаторите на Националния събор на социалистите увериха, че са взети всички мерки за безопасност, предаде "Фокус".
 
Областният управител на Стара Загора Йордан Николов забрани вчера достъпа на граждани и технически лица в сградата на Дом-паметник "Бузлуджа" (Чинията) с аргумента, че е опасна за живота и здравето на хората.
От БСП се заканиха, ако звездата на паметника не светне, че ще осветят офисите на ГЕРБ на 16 и 17 етаж (в административната сграда на НДК). Премиерът Бойко Борисов обяви, че БСП трябва да поеме отговорност за съоръжението на Бузлуджа, ако там ще се качват хора на събора.

В петък вечерта пред паметника се събраха стотици хора, предимно представители на младежката структура на БСП и симпатизанти на левицата.
В навечерието на Националния събор на левицата, който е в събота, на поляните на връх Бузлуджа дойде цялото ръководство на БСП - лидерът на партията Сергей Станишев, депутатите Корнелия Нинова, Михаил Миков, Антон Кутев и други от групата на Коалиция за България, сред тях и кандидатът за президент Ивайло Калфин. 

Станишев отправи приветствие към младежите социалисти. Той благодари за инициативата за запалването на звездата, че защитават социалистическия идеал. Той вярва, че те ще продължат да се борят занапред за една по-добра, по-европейска, по-модерна България, всеки българин да се чувства горд.