Днес в парламента най-напред Патриотите обявиха в декларация, че паметникът не трябва да принадлежи на една партия и "държавата трябва да подеме ремонт и реновиране".

Паметникът има историческа значимост, свързана с освободителните борби у нас, а БСП няма права над обекта и не може да управлява тази собственост, смятат Патриотите и са категорични, че "не може да се подменя символът Бузлуджа с партиен символ".

След тях председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че БСП не може да получат „Бузлуджа” по начина, по който те го искат, защото ще е нарушение на закона.

"Законовата форма е конкурс, при който да има равнопоставеност на всички желаещи да стопанисват и да инвестират в обекта", каза Цветанов.

И трябва да се намеси Народното събрание - "този дебат трябва да се проведе в българския парламент, защото знам, че има несъгласие при съгласувателните процедури за предоставянето на паметника „Бузлуджа” на БСП".

"ГЕРБ винаги са се придържали към законността и винаги са искали да са част от правовия ред на развитата демокрация", заключи в свой стил Цветан Цветанов.

Партийните реакции днес дойдоха, ден след като вицепремиерът и съпредседател на Обединените патриоти Валери Симеонов заяви в телевизионно интервю, че няма да даде "Бузлуджа" на БСП. "Откъде накъде ще се предостави безвъзмездно правото за ползване на "Бузлуджа" за 10 години, аз искам Шипка тогава", заяви той.

От думите на вицепремиера се разбра, че въпросът се решава в МС днес, но това не се случи.

В последните дни на юни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че само БСП са предложили официално да вземат паметника - с право на ползване за 10 години.

Сякаш благосклонен към намерението на левицата, министърът дори каза: "БСП еволюираха за "Бузлуджа“ - както щяха да протестират (искайки паметника безвъзмездно - б.р.), се съгласиха с процедурата, която им предлага законът".

Но Нанков уточни, че не той решава кой е най-добрият вариант за опазването на паметника - а Министерският съвет.

БСП няма нищо против паметникът на Бузлуджа да продължи да е държавен, стига да бъде стопанисван добре, каза днес пред журналисти депутатът от левицата Антон Кутев и прехвърли топката на премиера Борисов - "да се разберат с него".

По думите на Кутев
действията на Борисов били в посока паметникът да бъде върнат на БСП.

Ние искаме само да бъде съхранена паметта. Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат, или не, а на цяла България, каза представителят на левицата.

Партията вече представи пред Дир.бг идеята си да превърне паметника "Бузлуджа" в пръв представител, отразяващ периода на социализма от Източна Европа.

НА ФОКУС: Архитект за ”Бузлуджа”: Каква съдба чака спящия великан

АНКЕТА: 3 въпроса за паметника на Бузлуджа