Той беше задържан, след като само за ден - на 9 ноември, подаде анонимни сигнали за избухнала газова бутилка и за взрив с ранени във влак.

След бързо разследване той е признал всички факти от обвинителния акт, признал се за виновен в умишленото извършване на престъпление и е приел да сключи споразумение с Районна прокуратура-Бургас, съобщиха днес от пресцентъра на държавното обвинение.

Така Стоянов получава присъда за това, че, в условията на продължавано престъпление, е предал повикване за злополука, като са настъпили значителни вредни последици, изразили се в това, че на място са били изпратени полицейски автомобили, специализиран автомобил на „Спешна помощ“ при МБАЛ-Бургас и автомобил на Бургаската пожарна.

Първо, от стационарен уличен телефон на ул. “Фердинандова“ № 5, той съобщил, че на входа на централна жп гара в града е взривена газова бутилка.

Няколко часа по-късно той пак се обадил от същия телефон, представил се за началник на пристигащ влак номер 2336 и обявил, че в него е избухнала бомба и има десет ранени пътници.

Той е задържан скоро след това по описание на свидетели.

Присъдата си Стоянов ще изтърпи при първоначален „строг“ режим в затвор. Споразумението, което е одобрено от Районен съд-Бургас, е окончателно и има силата на влязла в законна сила осъдителна присъда, уточниха от прокуратурата.