30-годишната Весела Кръстева, която има три неуспешни бременности, постъпила в бургаската болница в края на миналата седмица. Жената, която била бременна в седмия месец, била е в тежко общо състояние, с висока температура, почти пред сепсис, с много влошени кръвни показатели, съобщиха от лечебното заведение.

Изследванията й били като на човек с левкемия или имунна недостатъчност, а проблемът се оказал много сериозен и недостатъчно изяснен. Затова и лекарите в Бургас уведомили републиканския консултант по "Акушерство и гинекология".

"Уговорено бе бременната да бъде транспортирана в София от екип и реанимобил предвид сериозността на ситуацията", разказа д-р Радослав Горанов, началник на гинекологично отделение.

Същевременно мултидисциплинарен екип започва лечение, но ден по-късно състоянието на плода се влошило.

Лекарите обаче били изправени пред тежка ситуация - да избират кого да спасят - родилката или бебето, като за майката имало огромен риск при операция заради драматично влошените кръвни показатели. Реална била и опасността тя да развие ДИК синдром, с последваща фатална кръвозагуба.

Но в същото време, ако не се направи Цезарово сечение, бебето ще загине, което би означавало и четвърто загубено дете при неясна прогноза за жената.

През целия ден гинеколозите провеждали интензивна терапия при ежечасен контрол на кръвните показатели. Свикана била и спешна лекарска комисия, в която участвали хематологът д-р Димо Рибов, ендокринологът д-р Йорданка Корудерлиева, д-р Даниела Люцканова- анестезиолог, д-р Милена Минева - анестезиолог, д-р Радослав Горанов- гинеколог и д-р Тодор Бояджиев - началник на Кръвния център.

Д-р Горанов поема отговорността Весела да бъде оперирана по спешност, а не транспортирана до София предвид високия риск за майката и плода.

"Д-р Горанов пое една голяма отговорност, но бяхме убедени, че ще се справим", коментира д-р Йорданка Корудерлиева, координатор по терапевтична дейност в УМБАЛ Бургас.

Секциото е направено в същата вечер от д-р Горанов и д-р Златин Трепечов. Операцията е успешна. Ражда се Станимира, която тежи 1800 грама.
В момента момиченцето е в кувьоз и на терапия със сърфактант (вещество, развиващо белите дробове). Прогнозите за нея са добри.

Майката Весела още не е видяла дъщеричката си на живо, но вълнуващата среща предстои. В момента жената е добре и всеки път, когато види д-р Горанов и д-р Люцканова, в очите й нахлуват сълзи. "Нямам думи да Ви благодаря. И аз, и семейството ми ще бъдем вечно признателни", казва младата майка.