На извънредна пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров увери, че няма нищо притеснително и апокалиптично в ситуацията, че са предприети всички мерки, районът е обезопасен и няма опасност за населението.

"Преди четири дни на територията на град Бургас са установени мъртви птици - пеликан и чайка. След направените изследвания се е установило, че при пеликана е установен птичи грип", уточни той.

Къдроглавият пеликан е намерен в защитената местност "Пода" край Бургас. Д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция "Здравеопазване на животните в България", обясни, че пеликанът носи вирусът H5N1. Това е първият доказан щам на птичи грип в България.

По думите на Каменов, трябва да се въведат мерките за биосигурност, за да не може да попадне вирусът от дивите птици на домашните птици. Той обясни, че да се предотврати една зарази не трябва да се допуска контакт между дивите и домашните птици.

"Превантивните мерки, които сме разпоредили да бъдат предприети в Бургас, вече са взети. Не виждаме нищо опасно в ситуацията, затова и всички собственици на обекти, в които има птици, както и собствениците на птици в задните дворове са информирани за случващото се", каза д-р Дамян Илиев - главен ветеринарен лекар на България.

Той увери, че няма нищо неясно по отношение на реакциите на птичи грип.

Бургаските инспектори по безопасност на храните подчертаха, че става въпрос за единичен случай.

За да остане той изолиран и да не се превръща в огнище обаче областният управител на Бургас Вълчо Чолаков издаде заповед за предприемане на спешни мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването.

По тази причина кметът Димитър Николов свика извънредно заседание на епизоотичната комисия, за да уведоми кметовете на селищата в общината за мерките, които трябва да предприемат като превенция.

Забранява се ловът на птици утре и в събота, когато са последните разрешени по закон дни за улов на пернат дивеч.

Мерките, които трябва да се вземат, са превантивни и всички жители на общината трябва да се съобразят с тях, предупреди областният управител.

Баща и син яли мъртва птица

Баща и син са приети по спешност в бургаската болница, след като са яли мъртви птици от езерото Вая, съобщи по късно на заседанието на епизоотичната комисия в Бургас старши експерт Иванка Георгиева, цитирана от Дарик радио.

Мъжете са от кв. Горно Езерово. Те излизали на риболов с лодка и често вадели с мрежи удавени пернати. Двамата са получили сродни симптоми още през почивните дни, когато са яли мъртва гъска. Отишли са в „Спешна помощ” с оплаквания за подути лимфни възли и висока температура. Младото момче е било прието веднага за лечение, а баща му се прибрал в дома си. Впоследствие състоянието му се е влошило и днес той също е приет в болницата със син оток в областта на подмишницата.

Пациентът е приет с възпалени лимфни възли, но няма симптоми на птичи грип, съобщиха обаче от бургаската болница.

Повече за птичия грип

Птичият грип от типа А/H5N1/ е високопатогенна вирусна болест по птиците, която може да се предава и на хората при контакт със заразени животни. Вирусът поразява дихателните и храносмилателни органи и притежава висока леталност.

Щамът на птичия грип Н5N1 е убил над 400 души, откакто се появи през 2003 г. - главно в Югоизточна Азия. През 2013 г. се появи нов щам - H7N9, който причини смъртта на повече от 170 заразени.

Птичият грип се разпространява по въздуха и чрез изпражненията. Може да се предава и чрез заразени храна, вода, инвентар и облекло. Няма доказателства, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на щателна термична обработка.

През септември м.г. Организацията на ООН за прехраната и селското стопанство предупреди, че вирусът има нова, твърде болестотворна форма - A (H5N6).
В началото на ноември Холандия и Великобритания съобщиха за открит птичи грип.