Разпореждането е на Бургаската апелативна прокуратура, която се е самосезирала по случая, след като той бе съобщен от редица медии.

Момченцето починало на 18 октомври в УМБАЛ-Бургас, след като за 36 часа получило 8 последователни гърча, последният от които нанесъл тежки поражения върху сърцето и дихателните му пътища. Родителите Тодор и Ивелина Костадинови обаче искат проверка, като подлагат под съмнение лечението. Те настояват, че на детето им е било дадено лекарство за епилепсия, а малкият Кристиян не бил диагностициран с такава.

От лечебното заведение разпространиха вчера официално съобщение, в което обясняват, че лекарите са се борили до последно за живота на момченцето. Началникът на операционния блок д-р Бойко Миразчийски каза пред Нова телевизия, че медикаментът за епилепсия е приложен с цел да се овладеят гърчовете. Същата терапия се е използвала и при лечението на момчето в Германия преди това.

"В Германия детето на два пъти влиза в болница заради температурни гърчове, правени са му редица изследвания, но епилепсия не е установена", казва съкрушената майка Ивелина.

Когато се прибрали в Бургас в неделя, бебето отново получило гърч и било прието по спешност в болницата. Във вторник сутрин се получило фаталното обаждане, че сърцето на момченцето не е издържало.

"Нямаме отговори на много въпроси, имаме право да се съмняваме, искаме да разберем какво точно се е случило", казват родителите.

От болницата потвърждават, че са били запознати с документите и изследванията от Германия, но се усъмнили, че това може да са първи прояви на отключваща се епилепсия, тъй като детето било фамилно обременено.