Около 10.30 часа маскирани въоръжени полицаи блокираха изхода на града, в посока към София. От няколко луксозни автомобила бяха задържани млади мъже, но арести е имало и в други части на града.

12 души са задържани до момента при спецакцията, съобщи на брифинг прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура (СпП).

Разследването е срещу организирана престъпна група, разпространявала наркотици в Бургас и региона.

По думите на Гешев операцията е започнала рано тази сутрин и в момента действията по разследването продължават на територията на цялата страна.

Той уточни, че до момента се претърсени 10 адреса.

"Намерени са множество наркотични вещества на 8 от адресите – основно марихуана и синтетични наркотици, в процес на установяване е точното им количество. Намерени са също и боен пистолет, бухалки, ловна пушка, няколко хиляди лева и евро, везни, както и модерна, високотехнологична инсталация за цялостно обзавеждане на нарколаборатория“, допълни прокурор Гешев.

Разбитата престъпна група, освен с разпространение на наркотични вещества, се е занимавала и с вторични престъпления със силови действия по отношение на дилъри, които са отказвали да работят с тях или са извършвали действия, които не са се харесвали на групата и са били в противоречие с нейните интереси.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи от своя страна, че работата по тази група е започнала през юни тази година.

"Това е група, която влияе на оперативната обстановка на област Бургас. Целта на днешната операция е да бъде елиминирана още една група, която разпространява наркотици на тази територия”, посочи той.

"Целта ни е да докажем организирана престъпна дейност на 5-има от задържаните. Групата се занимава основно с разпространение на марихуана на територията на Слънчев бряг, Поморие и два квартала. Намерени са и малки количества метаамфетамини. Имаме доста веществени доказателства, които са иззети", поясни Спиридонов.

Той допълни, че повечето от тези 5 лица, за които искат да докажат организирана престъпна дейност, са криминално проявени за най-различни престъпления.

Сред арестуваните днес няма известни имена, това е може би една от новосформираните групи в Бургас, каза още шефът на СДВР.

При друга акция е разбит канал за трафик на хора. Арестувани са осем души, четирима от тях са сирийци, стана ясно още от брифинга на прокурор Гешев.

Каналджиите поемали хората от Турция, след това те пътували до Бургас, а през София и Видин заминавали за Западна Европа.