Вчера около 30 минути след полунощ на бул. "Стефан Стамболов" полицейски патрул от Пето РПУ в Бургас подал сигнал със стоп-палка на лек автомобил "БМВ", движещ се с висока скорост, зад който на малка дистанция се движело "Пежо 806" със софийска регистрация.

Водачите обаче не се подчинили на полицейските разпореждания и продължили движението си в посока кв. "Ветрен". Полицаите предприели преследване, като в района до магазин "Джъмбо", след като сменил посоката си на движение, шофьорът на пежото загубил контрол над автомобила и катастрофирал в крайпътната канавка.

От купето на колата излезли водача и пътника от предната дясна седалка, побягвайки в различни посоки. Полицаите произвели по един изстрел със стоп-патрон след преследваните, но двамата успели да избягат.

От колата пък излезли общо 12 мъже, които твърдели, че са сирийци. Те са отведени във Второ Районно управление – Бургас и задържани със заповед за полицейско задържане за срок до 24 часа.

По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера сирийско семество - мъж, жена и три малки деца, бяха открити в ТИР в района на Сточна гара във Варна, след сигнал, подаден от шофьора. Камионът е с хасковска регистрация. Шофьорът му Неджет Али съобщи, че е извършвал курс "Истанбул-Варна" и е влязъл в страната на 11 октомври.

От 7 ч. тази сутрин пък на територията на цялата Бургаска област започна специализирана операция на „Пътна полиция” за установяване на водачи, шофиращи след употреба на алкохол или упойващи вещества, без валидни шофьорски книжки или с взети такива, както и с превишена или несъобразена скорост.

В акцията ще се включат и служители „Охранителна полиция” в Районните управления в областта, които до 19 ч. на 18 октомври ще следят и за издирвани лица или нелегално преминали границата на България. Особено внимание ще се отдели на малките населени места в региона, където също ще има полицейски патрули.

По-малко нелегално преминали границата

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи пред bTV, че намалява броят на хората, които се опитват да преминат незаконно границата ни, като много от групите са спирани от турската страна.

Не можем да кажем, че в момента се вижда финал или край на този процес. Голямото предизвикателство е да бъдем готови да посрещнем следващи събития. Това е преместване на изключително голяма маса от хора към Европа. Следим процесите”, увери Бъчварова.

Тя подчерта, че само преди седмица е проведена голяма операция към трафикантите на хора.

Има различна структура на тази група, специално за България чужденците са малко повече от половината”, разказа Бъчварова и поясни, че има и хора, които включват различни служители, включително на "Гранична полиция".

По думите на вътрешния министър, проблемът с нелегалните имигранти не може да бъде решен без сътрудничество между службите на отделните държави, без да има координация. Според Бъчварова, в Турция има малко под два милиона  нелегалните имигранти.

„Относително малка е вероятността да дойдат у нас”, каза още вътрешният министър.