Това съобщи ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

Води се разследване на организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на хора.

Каналджиите поемали хората от Турция, след това те пътували до Бургас, а през София и Видин заминавали за Западна Европа. Престъпната група е упражнявала и силови действия срещу бивши нейни членове.

"Имаме данни за причинени средни и тежки телесни повреди на бивши членове на тази организирана престъпна група“, отбеляза прокурор Гешев и допълни, че по нея се работи от септември 2016-а.

Към момента са задържани 8 души в Перник, Видин и София. Четирима от тях са сирийски граждани, един от които е с хуманитарен статут, а останалите четирима са български граждани, поясни Иван Гешев.

При претърсванията са намерени и два пистолета - боен и газов, преправен на боен, както и наркотици - половин килограм марихуана.

"Дейността на групата най-кратко може да се опише като „пълно обслужване от граница до граница“, отбеляза прокурор Гешев.

Той разказа, че мигрантите са посрещани на границата с Турция, транспортирани са до Бургас, след което до София, където са преспивали основно на територията на „Модерно предградие“. От там са транспортирани до Видин и чрез други членове на групата е осигурено напускането им на границата през река Дунав.

По оценки на Специализираната прокуратура и на службите на ДАНС групата е една от най-сериозните, занимаващи се с този вид дейност, които до този момента са констатирани на територията на Република България.

Прокурор Гешев изнесе подробности и по друга акция от днес срещу наркоразпространението в Бургас. Спецоперацията блокира изхода на морския град към София тази сутрин. 12 души са арестувани.

Групата  е разполагала с модерна инсталация за обработка на дрогата. При арестите са открити пари и оръжие. Ако дилъри откажели да работят за групата, членовете й прилагали силови методи, според разследващите.