На мястото на инцидента ситуацията е овладяна и няма риск от разпространение на щетите. В района се усеща силна задушлива миризма, но няма опасност от обгазяване на жителите на квартала.

Част от горивото е попаднало в река Чукарлийска, която се влива в езерото Вая, което е защитена зона.

Технологичен пропуск от корозия на тръбата или проблем със заваръчния шев са най-вероятните причини за разлива, предаде БНР. В официално съобщение до медиите от "Лукойл" твърдят, че се разследва версията за криминален пробив при кражба на гориво.

Вижте снимки >>>

Най-важното е, че е овладян разливът. След 6-7 замервания не е констатиран разлив в защитената територия. Според експертите на "Лукойл" разливът е около 30 тона бензин А-95, каза кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от националното радио.

На въпрос дали силната миризма на бензин е опасна за жителите на квартала Николов отговори, че е опасна, ако стигне до жилищната територия. Заради това пътят е затворен.
 
"Не пропускаме преминаването на автомобили (по пътя "Долно Езерово" - Братово), за да не застрашим живота и на хората. Има риск вследствие на високите температури от искра, от преминаващ автомобил да се получи пожар. Именно затова сме ограничили движението, докато не приключи акцията по обезвреждане и почистване на засегнатата и замърсена територия", каза кметът на Бургас.

Министърът на околната среда Ивелина Василева обаче заяви, че по първоначални данни 30-40 тона бензин са се разлели в река Чукарлийска и в езерото Вая.
 
"Част от него е и защитена територия, защитена местност и в този смисъл има опасност за живота в езерото. Предприети са незабавни действия, както от Регионалната инспекция по околна среда и водите, които са на място и в момента", каза министърът.

Взети са и проби от водите и въздуха в района на разлива, като резултатите за въздуха ще станат известни тази вечер, а за водите - утре, добави Василева.

Вече са инсталирани буйови заграждения, чрез които се ограничава замърсяването.

Операторът "Лукойл Нефтохим" ще понесе санкции за допускането на това нарушение и те ще бъдат с цялата строгост на закона, заяви Василева, цитирана от БТА и БНР.
 
Изчисляването на санкцията за замърсителя се прави на основата на формула, която отчита и засегнатата от замърсяването площ. Специалисти определят периметъра й с геодезични координати, каза още Ивелина Василева.