26-годишен мъж и 17-годишен младеж бяха обвинени за убийството на трима мъже, които бяха блъснати от автомобил, докато се опитваха да предпазят магазини от мародерите по време на безредиците в Бирмингам, съобщава вестник „Ивнинг стандарт”, цитиран от "Фокус".
Според прокуратурата има достатъчно доказателства за вината им. Трагичният инцидент в Бирмингам стана на 10 август.
Общо петима души станаха жертва на безредиците в Лондон и в други големи британски градове.

Британските власти се опасяват, че бързите съдебни процеси може да повлияят отрицателно на качеството на присъдите.
По-рано министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн посочи, че безредиците са били причини от социалните проблеми.

Американецът Бил Бретън, когото британският премиер Дейвид Камерън назначи за свой съветник по проблемите с престъпността, заяви, че само с арести не може да се избегне повторение на безредиците.

Размириците, разтърсили Великобритания през последните дни, промениха завинаги лицето на страната, която преживя една от "най-унизителните си" седмици в следвоенния период, коментират днес британски медии, цитирани от Франс прес."За една седмица Великобритания, такава каквато я познавахме, завинаги изчезна", пише "Дейли мирър", който помества снимка на полицаи на обхваната от пламъци лондонска улица, които се притичват на помощ на мъж, починал впоследствие от раните си.

"Това просто беше една от най-унизителните седмици в историята на Великобритания след края на Втората световна война", отбелязва "Дейли мейл".

"Гардиън" от своя страна коментира, че изминалата седмица е променила Великобритания. "Това е краят на една седмица, която шокира страната и й донесе срам тук и в чужбина", посочва вестникът. "Това беше една седмица, през която германско списание сравни Лондон с Могадишу, а един южноафрикански сатиричен сайт обяви, че Африканският съюз се готви да предприеме хуманитарна намеса за възстановяване на реда", пише още "Гардиън".

Безредиците дадоха "необичаен ужасяващ имидж на живота във Великобритания", констатира "Таймс", който оприличава страната на "изненадан от кроше боксьор, който се мъчи да се задържи прав".

Печатните медии коментират също причините за насилието. "Дейли телеграф" изобличава "отровното наследство" на лейбъристите. "Вандалите, които вилняха по улиците на Великобритания (...) бяха децата на Тони Блеър", бившия премиер лейбърист на власт от 1997 до 2007 г., твърди близкият до консерваторите вестник.

"Индипендънт"
смята от своя страна, че истинският риск занапред е тези бунтове да поставят под въпрос "трите десетилетия на либерализъм". "Либерализмът подобри Великобритания, гласовете на неговите защитници трябва да се чуват по-силно", отбелязва вестникът.

"Дейли мейл" обвинява политиците, че не са успели да "защитят традиционното семейство и неговите ценности". Според вестника "мултикултурализмът, в който етническите групи са насърчавани да отхвърлят британските ценности, доведе до създаването на гета".