За това се предупреждава в декларация на компанията по повод „тенденциозни материали в медиите, които целят да се създаде негативно обществено настроение срещу „Булгартабак“.

„Ние стриктно спазваме законодателството, не само в България, а и навсякъде в чужбина, където осъществяваме търговска дейност“ – се подчертава в разпространения в петък следобед документ.

„Булгартабак" декларира, че не осъществява експортни сделки с фирми от Турция и не продава наши цигари на този пазар. Компанията е изключително добре позиционирана в Близкия Изток на пазари в Дубай, Иран и Ирак, Далечния Изток, Африка и Адриатика.“ В декларацията е уточнено, че това може да се потвърди и от Агенция “Митници”.

Ръководството на холдинга отхвърля „всякакви опити за безпочвени и необосновани твърдения”. Според него внушенията за нередности в дейността на компанията, целят да манипулират общественото мнение и да злепоставят търговската й репутация.

В декларацията изрично е подчертано:

“Булгартабак - Холдинг” АД е твърдо решен да използва всички законови средства, за да защити своята репутация и доброто име на екипа си. Компанията ще заведе съдебни искове срещу всички физически и юридически лица, които злоупотребяват с доброто ни име.“

В документа се сочи, че за последните четири години компанията е внесла около 3 млрд. лв. от данъци, осигуровки и акцизи. Само за 2015 г. сумата възлиза на 754 млн. лв.

„Ние сме изряден данъкоплатец и се развиваме като социално отговорна компания, която гарантира пряко и косвено заетост на над 100 000 семейства в страната“, се казва в декларацията с финал: „Без български бизнес няма да има и българска държава!“