Тази сутрин по сателитния телефон професорът е съобщил, че участниците в международната експедиция, в която е и той, успешно са достигнали най-южната точка на Земята - Южния полюс. Научният екип включва американци, канадци и немци.

Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержав тръгнаха на 29 декември по маршрута София – Франкфурт – Сантяго де Чили – Пунта Аренас – Южен полюс.

Времето в момента там е ветровито с температура -32 градуса, съобщиха от Българския антарктически институт. В момента южно от полярния кръг е полярният ден и 24 часа слънцето не залязва.

"Това е един незабравим ден от моята полярна кариера така да се каже. Това е моята 21 експедиция, прекарал съм общо 5 години в Антарктика, но това е незабравимо наистина. Да знаеш, че си на най-южната точка, най-далечната, където всички меридиани се пресичат и само за 30 сек да направиш околосветско пътешествие", разказа Христо Пимпирев пред БНТ.

"На полюса бяхме близо 8 часа, там височината е около 3200 м, тъй като атмосферата е по-тънка, се усеща много повече, нямаше проблем с височината.
Изживяването е неповторимо и аз съм горд, че съм българин, и вече и българският флаг е там заедно с флаговете на всички държави, които изследват този континент", добави той.
Писателят Стефан Груев и пътешественикът Стефан Пашов са първите българи, покорили Южния полюс, но те са били част от чужди проекти.

Пимпирев и Дугержав тръгнаха обратно за лагер Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 м), на около 1200 км от полюса.
Планирано е утре експедицията да се завърне в Пунта Аренас, откъдето се очаква информация от проф. Пимпирев и снимки от Южния полюс.

"Отиването ми до Южния полюс струва 43 000 долара, изцяло е поето от проф. Лхамсурен Дугержав", обясни при заминаването си професорът.

Международната експедицията е посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс в края на декември 1912 г. от норвежеца Роуалд Амундсен, който стъпва за пръв път на Южния полюс, а през януари го достига Роберт Скот. На връщане от полюса той и спътниците му загиват. 

В периода между 1993 г. и 2013-а България организира 21 поредни антарктически експедиции. Осем дами участваха в миналогодишната 20-та поред антарктическа българска експедиция. Миналата година България имаше свой проект, с който изследва как глобалното затопляне влияе на тюлените.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравително писмо до проф. Христо Пимпирев. "Вие ни дадохте още един повод за национално самочувствие и вяра в българския дух", написа държавният глава в поздравлението си. Президентът посочва, че символичният акт, извършен от изследователя, затвърждава сериозния международен авторитет на нацията ни като един от първите заселници на Ледения континент със значителен принос в антарктическите изследвания.
В края на октомври миналата година президентът връчи на специална церемония на "Дондуков" 2 националния флаг на участниците в 21-та Антарктическа експедиция.