Той е пътувал за Турция, уточнява френският всекидневник.

За случая днес потвърди и българският министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

20-годишният мъж приел исляма и се радикализирал. Той е причина миналата седмица в северния френски град Руан да бъде затворен юридическият факултет, около който се навъртал подозрително. Той посещавал джихадистки сайтове и бил поставен под съдебен контрол.

Младежът трябвало да се явява всеки ден в районния полицейски участък. Той обаче избягал от Франция с личния си автомобил. Задържан (по-точно засечен - бел. ред.) бил вчера рано сутринта на сръбско-българската граница.

В момента мъжът се намира в арест в България. След като бъде върнат във Франция, прокуратурата ще поиска той да бъде задържан за постоянно.

"С изключително професионална работа и добро сътрудничество с френските колеги успяхме да задържим едно опасно лице на ГКПП Капитан Андреево", коментира пред журналисти Бъчварова, цитирана от "Фокус".

Запитана дали става дума за за радикализирания млад французин, тя отговори:

"Да, има такъв... Идентифициран е на вход (в страната). След това на изход, на ГКПП "Капитан Андреево" е бил задържан".

По думите й той е френски гражданин, напуснал Франция, но доброто сътрудничество и информационния обмен са помогнали той да бъде задържан. По информацията, която имаме, има достатъчно основания да бъде задържан, посочи Бъчварова.

По думите й той ще бъде върнат във Франция като се следват необходимите процедури.