В маневрите в Северна Швеция, които ще продължат до 5 юни, участват Швеция, Финландия, Швейцария и членуващите в НАТО САЩ, Великобритания, Германия, Норвегия, Холандия и Франция, съобщи агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Общо 3600 души са включени в ученията.

Целта на маневрите е укрепване на отбранителната способност и сътрудничеството на страните от европейския Арктически регион.

Учение и в Черно море

12 румънски военни кораба, американски разрушител и български кораб с общо 1500 войници от днес до 28 май ще участват във военно учение в териториалните води на Румъния и в международните води на Черно море.

Учението "Тризъбец Посейдон 2015" има за цел да укрепи сътрудничеството между силите на НАТО в условията на различни закани в рамките на договора за сътрудничество при кризи, включително и за евакуация на цивилни граждани от зоните в конфликт - това ще стане на 27 май на пристанището в Констанца, съобщиха от румънските военноморски сили.

Българският тралчик акостира в петък на пристанището в Констанца.

Американски военен разрушител с управляеми ракети "Рос" също ще участва в учението, както и американски ескадрен миноносец.

Учението "Тризъбец Посейдон 2015" се организира от Румънските военноморски сили.
В евакуацията на цивилни граждани ще участват сили на Инспектора по извънредни ситуации в Добруджа, на Бреговата охрана, на Групата за петролни услуги и на медицинската дирекция.