Тази година той се провежда под мотото "Стандартизираните опаковки - нека бъдем готови за тях".
Призивът на Световната здравна организация е цигарите да се продават в опростени опаковки като се премахнат заблуждаващите реклами, съобщи БНТ.

Проучвания върху здравното въздействие на „обикновените” или стандартизирани пакети с цигари показват, че те могат да възпрат непушачите от придобиването на навика и могат да намалят броя цигари, които консумират пушачите. Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

У нас от 20-и май е в сила нов закон
, който изисква предупредителните надписи върху кутиите цигари да са придружени и от снимки. Старите опаковки, произвеждани досега обаче, ще могат да се продават до месец май догодина.

Денят без тютюн се отбелязва с различни инициативи в цялата страна. В регионалната здравна инспекция в София всеки пушач, който се откаже от цигарите поне за един ден, ще има възможност да замени цигара срещу плодове и да изтегли късмет.

Пред Народния театър двуметров макет на цигарена кутия е превърнат в "опаковката на бъдещето". До 17 часа ще бъдат раздавани информационни материали, подаръци и ще се предлагат съвети за отказване от пушене. Лекари и студенти по медицина пък измерват безплатно основните дихателни параметри.

Тревожно проучване на Световната здравна организация (СЗО) показва, че 30 процента от 15-годишните момичета и 21 процента от момчетата на тази възраст пушат, съобщи bTV.

По данни на СЗО тютюнопушенето всяка година убива около 6 млн. души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене”.