"Защото иска да ги използва като политическа карта в неговата външна политика. Например, в България той създаде партията ДОСТ, която е “шапка” на ислямистите у нас и на хората, които работят за турските служби”, обясни директорът на Центъра за близкоизточни изследвания.

Преди референдума в Турция, с който иска да установи едноличната си власт, президентът Ердоган води измислени битки с Европейския Съюз, с България, дори с някои държави от Близкия Изток. Целта му е да покаже на своя електорат колко е велик и колко велика ще направи Турция. Драстични са последните изказвания на Ердоган. Той призовава турците в Турция да имат по 3 деца, а турците в Европа по 5 деца. Какво означава това? Говори, че Европа започва “кръстоносен поход” срещу исляма.

Това е същата пропаганда, която водеше Бен Ладен, същата пропаганда, която водят “Ислямска държава” и “Ал Кайда”! На основата на тази идеология са техните терористични атаки! Нещо повече - Ердоган казва, че ако Европа продължава с тази политика, няма да има сигурно място по света за нейните граждани. Това не е нищо друго освен терористична заплаха! Подобни изказвания няма как да излязат от устата на един нормален човек.

Реакцията на президента Румен Радев на нападките на Ердоган срещу България преди изборите беше своевременна и балансирана. Добре е, когато българските държавни мъже отстояват националните ни интереси и пазят националното ни достойнство. Отдавна призовавам, че трябва да има радикални промени в Закона за вероизповеданията.

Най-сетне Сотир Цацаров го каза – директно и ясно. Той е главен прокурор и разбира много добре нуждата от такива промени. Защото законът в момента не е в състояние да защити българския интерес и българската национална сигурност и не му дава възможност и на него да си върши работата.

Мюфтийството се е превърнало в крепост на салафитите, мюсюлманските братя, уахабитите. Имамите открито пропагандират салафизма, който е в основата на джихадизма. Има опасност за българската национална сигурност, ако това продължи.

Партията на Местан е създание на турските служби и е предназначена да бъде турската карта в играта на Ердоган срещу България. Ако усилената пропаганда, която водеха Ердоган лично и неговите министри и държавни служители в полза на тази партия преди изборите не е намеса във вътрешните ни работи, не знам какво е? Добре е, че не се отрази фатално върху изборните резултати”, каза д-р Абуаси пред Дир.бг.

Д-р Мохд Абуаси е роден през 1960 г. в град Рамала, на 16 км от Йерусалим. Преселва се в България през 1984 г. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". По-късно защитава докторат по политология в областта на международните отношения. Тясната му специалност е ислямският фундаментализъм и ислямистките партии по света.
От 15 години е български гражданин. През 2005 г. става директор на новосъздадения у нас Център за близкоизточни изследвания. Той е анализатор на Арабската пролет, както и на случващото се в Турция.