“Аз приветствам пробуждането на държавническото отношение към въпроси, пряко свързани със суверенитета на Република България. Тук не става дума за създаване на напрежение и политиканстване, а за спазване на норми на международното право. Турция и България са две суверенни държави. България не се меси във вътрешно-политическия живот на Турция и има всички основания да очаква и от Турция да не се меси във вътрешно-политическия живот на нашата страна.

Още повече, че ако към ЕС ние сме предоставили своя суверенитет като държава-членка на тази организация, никога и по никакъв повод не сме предоставяли, поне не и официално, своя суверенитет, или части от него, на Република Турция. Между нас има договор за приятелство, и именно той предполага да се отнасяме приятелски една към друга като държави.

Що се отнася до нарушенията, на които сме били и сме свидетели вече 25-27 години, то тази „практика” досега се възприемаше като нещо „нормално”. Особено що се отнася до действията на ДПС. Време е да хвърлим яснота и по повод прословутата „целувка” на Сергей Станишев с Лютви Местан. Като погледнем задълбочено и прецизно фактите около това „мероприятие”, можем да кажем определено, че ставаше въпрос за един провокативен опит на Лютви Местан да представи лидера на социалистическата партия Сергей Станишев в невярна светлина.

Дълги години различни спекулации от такъв характер, прочутите „автобуси”, които пътуват насам, съмнителните действия на духовници, под натиска на Турция, и много други нарушения на българските закони, бяха факт от нашето ежедневие, на който, за съжаление, почти никой не обръщаше внимание. Добре е, че сега започва да се гледа на тези неща по нов начин, в интерес на държавата ни!”, каза Любомир Шопов пред репортер на Дир.бг.

Любомир Шопов е един от най-авторитетните ни соцдипломати. Бил е ръководител на българската правителствена делегация на поверителните преговори между държавите - членки на НАТО и на Варшавския договор, за разоръжаването на Централна Европа.

До уволнението си е бил началник на Трети отдел на МВнР – Балкански страни. Автор е на книгите „Отдел Трети”, „Геноцид” и „Турският въпрос и националната сигурност”, по чиято втора част работи в момента.