От юни България ще връща нелегалните мигранти в Турция. Министрите на вътрешните работи на България и Турция подписаха Протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица, съобщи пресцентърът на МВР.

Вижте снимки >>>

Република България е първата държава-членка на ЕС, с която Турция подписва такъв документ, посочи министър Ефкан Ала и допълни, че този протокол е изключително важен за бъдещата работа и прилагането на механизмите за ефективно взаимодействие, той дава нови възможности в задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Днешният акт е още една крачка в установеното изключително добро взаимодействие, подчерта министър Румяна Бъчварова и изрази увереност, че документът ще даде реални резултати, които са в интерес и за двете страни – практическа рамка и детайлно разработени процедури.

Не на последно място, подписването на двустранния протокол днес е още един знак за високата степен на доверие и партньорство, което съществува между двете държави.

Българският вътрешен министър припомни предприетите през последните месеци стъпки - успешното подписване на Споразумението за тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество ГКПП Капитан Андреево между България, Гърция и Турция, както и работата по изготвянето на правилата за неговата дейност.

Създаването му е още една възможност за обмен на информация в реално време на полицейските и митническите органи с оглед постигане на адекватна и навременна реакция по противодействие на незаконната имиграция и на контрабандата.

Тя акцентира и върху подписаното споразумение и осъществено оперативно взаимодействие между българската гранична полиция и турската брегова охрана.

По думите й, подписването на днешния протокол за реадмисия е събитие от изключително голямо значение за двустранните отношения.

Документът показва, че България и Турция имат воля за общи мерки в отговор на миграционната криза и убеденост, че резултатите няма да се забавят. Той ще е ясен сигнал и за желаещите да преминат нелегално нашите граници както и за трафикантите.

Това споразумение установява съвременни механизми за още по-ефективно противодействие на нелегалната миграция и дава възможност за гарантиране на по-висока степен на сигурност и спокойствие на гражданите на двете държави.