На 25 април т.г. посланикът на България в Анкара бе поканен на среща в турското външно министерство във връзка с Решението на Народното събрание за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г. , съобщи пресцентърът на МВнР.

Турската страна изложи своите виждания, свързани със събитията, станали повод за решението на българския парламент, както и за начина и последствията от неговото приемане.

В отговор българският посланик Красимир Тулечки разясни характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание, както и факта, че тя не е насочена срещу съвременна Република Турция.

Българската страна подчертава своето желание за развитие на двустранните отношения на равноправна основа във всички области от взаимен интерес и ще работи последователно за изпълнението на тази цел.

Турското външно министерство отправи критики към Русия, Германия и САЩ

След като турското външно министерство разкритикува остро изявленията на руския президент Владимир Путин относно арменския геноцид, ведомството излезе с две критични декларации и срещу президента на Германия Йоахим Гаук и американския президент Барак Обама, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В декларация срещу Гаук турското министерство на външните работи разкритикува думите на Гаук, с които той за първи път призна за извършването на арменски геноцид и добави, че съвместната отговорност за извършването му носи и Германия, съюзник на Османската империя през Първата световна война.

В друга декларация външното министерство разкритикува също и президента Обама, който грижливо избегна използването на думата геноцид, говорейки за събитията отпреди 100 години, но използва понятието масово избиване.

Анкета: Кой е коректният термин за избиването на арменците?