Отзвук от срещата между българския премиер Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел с най-важните теми и решения, взети в резиденция Бояна, "Bulgaria ON AIR" коментира с бившия служебен премиер (1994-1995) Ренета Инджова. 

Визитата на Меркел е един вид проверка на място дали всичко е точно, въпреки че още от 11.01 се е разбрало, че нещата вървят в перфектна форма, смята Инджова.

"За първи път виждаме посрещане както се отива на среща - мъж с букет цветя и гардове, поставени нарядко, което показва, че не се притесняваме. Целувките са израз на пълно съединение, докато цветята поставят една преграда", посочи Инджова.

Според бившия служебен премиер са зададени два съществени въпроса от журналистите - единият за скоростта на движение в ЕС, на което по думите ѝ премиерът Борисов е обявил, че кохезионните фондове и инфраструктурните проекти могат да продължат и след 2020 г.

Другият въпрос е за вътрешните проблеми на Меркел в Германия и това, че служебно изпълнява задълженията на канцлер, на което, според Инджова, е отговорено изключително тривиално, че това е в реда на задълженията.

България е сложена в ролята да направи среща на върха, на която да доведе Ердоган и получава мълчаливо съгласие от Меркел, което означава, че страната ни я чакат големи висоти, посочи още тя.

Тя е на мнение, че за влизане в Шенген ще трябва да търсим ден, в който председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е в добро настроение. Към това ни тласка цялата неолиберална плеяда.

"Ще има наплив от чиновници, които ще дойдат да гледат нашите постижения в борбата с корупцията и ще започнат да ги разпространяват. Имах надежда, че отвън ще дойде пробивът в борбата с корупцията - сега се оказа, че ще изнасяме ноу-хау в тази област", каза още Ренета Инджова.