Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на рудниците "Злетово" и "Тораница" в Македония, предаде БГНЕС.

През тази година българската компания "Минстрой" получи право на концесия върху двете мини за олово и цинк. Инвестицията е в размер на 20 млн. евро и ще бъдат разкрити 1000 нови работни места, съобщиха от енергийното министерство.

"В България Минстрой разработва шест находища - "Върба - Батанци", "Крушев дол", "Петровица", "Мързян", "Гюдюрска" и "Андроу - Шумачевски". Заети в тях са повече от 2000 служителя. Сега опитът на експертие от групата на "Минстрой" ще се пренесе и в Македония", каза Петкова.

За периода от началото на 2013-та година до средата на 2016-та групата на „Минстрой“ е внесла в България повече от 1,5 млн. лева под формата на концесионни плащания.

Петкова припомни, че у нас вече една година действа приетата Стратегия за устойчиво развитие на минерално-сутовинната индустрия, която дава насока за развитие на отрасъла и възможност за реализиране на инвестиции.

На церемонията по откриването на обектите в община Пробищип присъстваха министър-председателят на Македония Емил Димитриев, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Дритон Кучи и други.