Това стана ясно по време на срещите на министъра на финансите Владислав Горанов във Фонда и Банката, които са част от Годишната среща на двете институции, провеждаща се в американската столица Вашингтон, съобщиха от министерството на финансите.

Заедно с управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, заместник-министъра на финансите Маринела Петрова и подуправителя на БНБ Димитър Костов, Горанов участва в откриващата пленарна сесия на годишната среща на СБ и МВФ, както и в поредица от работни срещи в централите на двете институции.

"Много съм впечатлен от прогреса на страната ви спрямо състоянието й преди две години. България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа.

Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи", заяви на срещата си с Горанов вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер.

На среща със заместник-директора на МВФ Мицухиро Фурусава министърът на финансите Владислав Горанов представи мерките на правителството на премиера Бойко Борисов срещу сивата икономика, контрабандата и корупцията, които водят до значително повишаване на приходите в бюджета през последната година и половина.

"От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години", посочи зам.-директорът на МВФ.

Фурусава поздрави Владислав Горанов и Димитър Радев за успешно проведената оценка на активите на банките в България и стрестестовете, като подчерта, че българската финансова система е стабилна, което гарантира устойчив растеж през тази и следващите години.