Това заяви пред журналисти вицепремиерът Ивайло Калфин в Стара Загора, съобщи БНР.

В периода преди кризата бедните у нас са били 16,5%. Сега вече са 18%, посочи политикът от АБВ.

Според Калфин България се управлява зле: "Защото няма визия, защото всяка следваща власт започва от нула. Сега поне тази широка коалиционна формула пази някакви баланси".

За данъчната политика в България министърът на труда и социалната политика коментира лаконично: "В България на практика хората с високи доходи имат по-ниско данъчно облагане от хората с ниски доходи. Ако имаш над 2600 лева, плащаш по-малко като процент от заплатата си".

Вицепремиерът Ивайло Калфин има резерви към начина, по който се изчислява прага на бедност. Сега той е 286 лева, а една голяма част от българите живеят под тази допустима граница.

Пенсионната реформа няма нужда от повече обсъждане и ако продължи да се бави, хората ще продължат да получават мизерни пенсии, посочи вицепремиерът.

Политикът припомни, че пенсионираните преди 2000 година са ощетени в сравнение с тези, които са излезли в пенсия по-късно.

Калфин обаче не каза как ще бъде коригирана тази несправедливост и кога минималната пенсия ще стигне прага на бедност.

Ивайло Калфин е на мнение, че предвидените 2,136 млрд. лева от ОП "Човешки ресурси" за новия програмен период трябва да се усвояват с активното участие на общините и даде община Стара Загора като пример за добро сътрудничество в социалната сфера и за добри социални практики.

Той обсъди с кмета на града Живко Тодоров реализацията на конкретни проекти като този за създаването на приют за временно настаняване на бедни.