Президентът Росен Плевнелиев е в словашката столица Братислава за участие в Глобалния форум по въпросите на сигурността GLOBSEC 2016.

Държавният глава ще разговаря и със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович.

България и Словакия споделят много общи позиции и приоритети в дневния ред на ЕС и страната ни ще използва словашкия опит по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Братислава, след като разговаря с президента на Словашката република Андрей Киска, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев посочи, че България и Словакия подкрепят процеса на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани. Президентите Плевнелиев и Киска са изразили надежда, че този процес ще бъде ускорен.

Двамата лидери са обсъдили мерките за подобряване на енергийната свързаност за постигане на конкурентни цени и за гарантиране на свобода на избора на доставчици на енергийни ресурси. България и Словакия работят за общ подход в тази посока, посочи държавният глава, като отново се обяви за създаването на регионален енергиен пазар в Югоизточна Европа.

"Страните от Вишеградската група са по-напред в процеса на постигане на енергийна диверсификация и осигуряването на алтернативни източници за доставка на природен газ и ние се стремим към разширяването на тези проекти към България, Румъния и Гърция", отбеляза президентът.

Държавният глава потвърди и подкрепата на България за предложения от Словакия проект "Ийстринг" за изграждането на коридор през Словакия, Унгария, Румъния и България, който ще осигури възможност за двупосочни доставки на природен газ, както и за проекта за газопровод по направлението Юг-Север.

Като друга перспективна сфера на сътрудничество между двете страни президентът Росен Плевнелиев е откроил сектора на информационните и комуникационните технологии.

"Първият научно-технологичен парк на Балканите "София Тех Парк" е отлична основа за разширяване на сътрудничеството със Словакия в областта на високите технологии", посочи президентът Плевнелиев, като припомни, че президентът на Словашката република взе участие в откриването на "София Тех Парк" през декември 2015 година.

Словакия е регионален център в Източна Европа в сферата на високите технологии и България има амбицията да се превърне в подобен център в Югоизточна Европа. Сътрудничеството на двете държави ще привлече много повече инвестиции и водещи компании, отбеляза още държавният глава.