По данни на CIA World Factbook 2018 България е с показател от 14.5 на хиляда. Африканската държава, която води в класацията, е с 15.1 на хиляда. Следват Украйна, Гвинея-Бисау, Чад , Сърбия, Русия, Афганистан и Беларус.

През 2014 г. България беше шеста - с показател 14.3 на хиляда души, като се наблюдава тенденция за високи темпове на измиране остава заради качеството на живот у нас и на социалните системи, особено здравеопазването.

На последните места с най-ниска смъртност са традиционно държавите от Персийския залив - Кувейт, Обединени арабски емирства и Катар - с 1.5 на хиляда.

Нивата на смъртност при ражданията също са високи в България спрямо тези в Европейския съюз, показва още обновената Книга на фактите на ЦРУ. Докато средно за ЕС те са 4 на хиляда, в у нас този показател е над два пъти по-висок - 8.4 на хиляда.

Само преди дни излязоха и данни на Евростат, според които България е на първо място по смъртност в ЕС. У нас са регистрирани най-много смъртни случаи на 100 хил. души население през 2015 година, която е взета като база за съпоставката. В България умират 1660 на 100 хил. души, при среден показател за ЕС от 1036 на 100 хил.

Какво показват данните на НСИ по региони >>