От тази дата за българските граждани не се изискват разрешения за работа и отпадат т.нар. контингенти (определен брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване), съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Швейцария удължи през 2014 година рестриктивните мерки за гражданите от България и Румъния, които изтичат на 31 май 2016 г. Тогава завършва преходният период от седем години за български и румънски граждани, определен с протокол към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария, в сила от 1 юни 2009 г.

С протокола бяха регламентирани ограничен брой разрешения (контингенти) - предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда.

Българските и румънските граждани, които изпълняват условията за доказване на правото на заселване, могат да се установяват в Швейцария и да започнат работа без предварителна проверка на условията на пазара на труда.

Гражданите на България и Румъния, които са се установили в Швейцария и упражняват самостоятелна заетост, запазват разрешението си за работа EU/EFTA при преминаване към несамостоятелна заетост.

Отпадат граничните зони за самостоятелно и несамостоятелно заети лица – т. нар. погранични работници от България. Валидната продължителност на разрешението за работа за пограничен работник G EU/EFTA е в зависимост от статуса на заетото лице в Швейцария.

Промяната на местонахождението следва да бъде регистрирана в кантоналната служба по компетентност, за да притежават службите адрес за контакт. Седмичното пребиваване в Швейцария е възможно.

Съгласно текст от Спогодбата за свободно движение на хора (FZA) за Швейцария съществува възможността за въвеждане отново на контингенти (определен брой разрешения), ако имиграцията от България и Румъния би превишила определен праг (т.нар. предпазна клауза). Институциите ще бъдат своевременно информирани, в случай че бъдат изпълнени условията за активиране на предпазната клауза.

Правото на работа на български граждани бе ограничено до 31 декември 2013 г. в Австрия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Обединеното кралство, Франция, Малта, Германия, Холандия и Германия.