Русия в понеделник отхвърли обвиненията на България, че нейни самолети са нарушавали българското въздушно пространство, предаде Интерфакс, цитирана от Агенция "Фокус".

По-рано българският министър на отбраната Николай Ненчев каза, че през последните месеци има увеличение на нарушенията на въздушното ни пространство от руски военни и граждански самолети, определяйки тези случаи като "провокации".

"Самолетите от руските Военно-космически сили (ВКС) действително редовно извършват планирани полети над акваторията на Черно море. При това маршрутите на полетите им са съобразени с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води.

Всички полети, включително през юни, са проведени с включени предаватели“, каза пред Интерфакс говорителят на руското министерство на отбраната (МО) генерал-майор Игор Конашенков.

Според думите му във военното министерство в Москва с "нескрито удивление” са разбрали от думите на Ненчев за някакво увеличение на нарушенията през миналия месец на "българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО”.

И че това се е случвало с руски самолети с изключени транспондери. "Преди всичко бихме желали да получим пояснения, и не само ние, от господин министъра на отбраната, колко далеч от въздушните граници на България се простират границите на "въображаемата от него” зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО”, казва още Конашенков.