Държавата трябва да му възстанови и 1500 евро за разноски по делото.

През 1996 г. срещу Ванчев е образувано наказателно производство за престъпление по служба. Наложена му е мярка за неотклонение "домашен арест" от 6 март до 3 април същата година, след което мярката е заменена със "задържане под стража". Отново е под "домашен арест" от 1 юли 1996 г. до 30 септември 1997 г., като така свободата му на придвижване е ограничена за повече от година и половина, става ясно от съдебното решение, цитирано от "Правен свят".

През 1998 г. Софийският военен съд осъжда Ванчев на 1 година условно. В отделно производство, на 26 март 2003 г. Върховният касационен съд го осъжда за измама на 1 година лишаване от свобода.

Той е задържан отново на 1 юли 2003 г., за да изтърпи наказанието си, но е освободен предсрочно на 18 септември 2003 г. по предложение на компетентния прокурор, който отбелязва, че срокът на задържане трябва да бъде приспаднат от присъдата.

През 2004 г. Ванчев завежда дело срещу прокуратурата, като иска обезщетението за задържането, което е превишило срока на наказанието лишаване от свобода. В решение от 2006 г. Софийски градски съд частично уважава искането, но го осъжда да заплати съдебни разноски в размер на 1040 евро. В крайна сметка след окончателното решение на Върховния касационен съд Ванчев получава обезщетение в размер на 1530 евро.

Като се позовава на чл. 5, ал. 1 (право на свобода и сигурност) и чл. 6, ал. 1 (право на справедлив процес) от Европейската конвенция за правата на човека, в жалбата си пред съда в Страсбург Ванчев твърди, че задържането му е превишило определения срок на лишаване от свобода и посочва, че съдебните разноски, които е трябвало да заплати, са намалили значително обезщетението, което е получил.

Междувременно бившият директор на полицията в Стара Загора Тончо Михайлов осъди прокуратурата да му плати 30 000 лв. обезщетение за претърпени душевни болки и страдания. Според решението на Окръжния съд в Стара Загора държавното обвинение трябва да му възстанови и направените разноски по делото в размер на 1798 лв. Преди години Михайлов беше обвинен за незаконно подслушване, но оправдан.